València treballa amb la Federació de Veïns per a traballar per una “ciutat amable i inclusiva”

3153

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha rebut este matí una delegació de la Federació de Veïns de València, amb qui ha dialogat sobre els reptes de la ciutat i les accions de govern que s’estan implementant o que es posaran pròximament en marxa “per a millorar la vida en la ciutat, i consolidar el model d’una València amable i inclusiva”.

Joan Ribó ha explicat als representants de l’entitat veïnal com millorarà l’accessibilitat al centre històric de la ciutat, amb els processos d’adaptació als vianants de les places de la Reina, de l’entorn Mercat-Bruges i de l’Ajuntament. L’alcalde ha recordat que en estos processos s’estableixen unes línies de participació ciutadana que en el cas de la plaça de la Reina han durat mesos, i que també s’encetarà amb la reurbanització de la plaça de l’Ajuntament. “La nostra voluntat és que este places ho siguen de veritat: que l’accés de vianants i del transport públic siga una prioritat, al mateix temps que s’ha de respectar l’accés a aquells garatges que ja hi ha en estes zones”.

Ribó, de fet, ha ordenat davant la Federació l’ordre de prioritats pel que fa a la mobilitat, encapçalada, en primer lloc, pel caminar, que és la manera com més es mou la ciutadania a València. En segon lloc, el transport públic i els sistemes de mobilitat personal no contaminants, i els vehicles a motor privats. En este sentit, l’alcalde ha remarcat que “les bicicletes i patinets han d’anar pels seus propis carrils o per la calçada quan cal, però mai per les voreres”, tal i com dicta l’ordenança de mobilitat. Per això s’ha incrementat la vigilància i la política d’informació i sancions.

A més, l’alcalde ha coincidit amb els representants veïnals en la necessitat “d’una major concreció en la presa de mesures per part de l’Autoritat Metropolitana de Transport, que ha d’avançar en la integració de títols de viatge com ara bus, metro i trens de rodalia, així com en la posada en marxa d’un pla de mobilitat metropolitana amb servicis públics”. Les reivindicacions conjuntes de l’alcalde i el moviment veïnal no han acabat en este punt. Així, Joan Ribó ha explicat que ja ha traslladat a la Delegació del Govern la necessitat d’una acció “contundent” perquè la Policia Nacional puga posar fi al tràfic de drogues, sobretot en determinats barris. I també ha emplaçat “a ordenar una de les principals fonts de riquesa que tenim, com és el turisme. València ja ha començat a fer-ho, però necessitem la col•laboració d’altres administracions: per a posar en funcionament una taxa simbòlica als turistes que ajude a finançar els servicis públics que utilitzen, com ara la neteja o la seguretat, i a limitar els apartaments turístics que s’estan convertint en un problema important en barris com Ciutat Vella i Russafa. Els nostres barris no són parcs temàtics per a turistes, sinó que en ells ha de poder viure el propi veïnat sense que, per exemple, se li puge el preu del lloguer de manera desorbitada”.

Així, Joan Ribó ha explicat a la Federació d’Associacions de Veïns que l’habitatge és un dels principals reptes de la ciutat, i ha avançat que “així es vorà en la implementació de recursos econòmics”. El mateix, ha dit, “ocorre amb la jardineria i la neteja. La Federació de Veïns coincideix amb nosaltres en l’esforç que ja s’ha fet per a millorar la neteja i fer més zones verdes en la ciutat, i el repte està en millorar-ho dia a dia”.

Finalment, l’alcalde ha explicat els mètodes que s’estan implementant per tal de fomentar la participació ciutadana, com per exemple amb bústies físiques, ubicades en centres municipals, a banda de la recepció d’idees on line, o a través del registre municipal, de les xarxes socials institucionals i del servici de Queixes i Suggeriments. I ha destacat que els pressupostos participatius continuen endavant i “són una de les eines de participació més aplaudides des que es posaren marxa al principi del mandat anterior, així com altres mesures innovadores com ara el ban faller participat”.

Davant la preocupació veïnal arran de l’ampliació Nord del Port, l’alcalde ha mostrat el seu posicionament, basat en la necessitat d’elaborar una Declaració d’Impacte Ambiental per la modificació del projecte original de 2007, i la possible afecció als barris marítims, a més del paisatge i el medi ambient. Finalment, l’aposta “ferma” pels accessos ferroviaris a la ciutat és una de les línies explicades per Joan Ribó. L’alcalde ha evidenciat “el treball d’una administració municipal com la de València, que ha de coordinar els servicis per a les 800.000 persones que viuen en la ciutat, però també per a les desenes de milers que vénen cada dia a estudiar, a treballar o a disfrutar de les opcions de València”. En este sentit, ha agraït la confiança cap a l’Ajuntament expressada per la Federació de Veïns “i la tasca que fa esta entitat a l’hora de coordinar els diferents interessos de les associacions que la integren”.

Compartir