Un nou projecte innovador de Castelló per a la gestió de l’aigua en la Marjaleria opta a ajudes europees

952

Castelló opta de nou a una convocatòria de fons europeus. L’Ajuntament ha presentat GreenWet, un projecte ambiental que permetrà assajar en la Marjaleria una gestió innovadora de l’aigua que mitigue l’impacte del canvi climàtic en els recursos hídrics de la ciutat. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat avui el projecte GreenWet que, amb un cost global de 5 milions d’euros, aspira a rebre un 80% de fons Feder a través del programa Acció Urbana Innovadora. En la seua tercera convocatòria, aquest programa compta amb un pressupost d’entre 80 i 100 milions d’euros per al conjunt de la UE.

L’alcaldessa ha explicat que aquesta proposta va més enllà d’una actuació aïllada en la Marjaleria sinó que té vocació de ciutat. “Aquesta gestió integral, participativa i innovadora de l’aigua pretén recuperar l’aqüífer a través de l’aportació d’aigua de més qualitat mitigant dos problemes: la contaminació i la salinització”, segons ha explicat. A més, també suposa la restauració ambiental de l’hàbitat, la creació d’un nou pulmó verd, la recuperació d’espècies autòctones que permeten, a més, augmentar la captació de CO2.

Marco, que ha estat acompanyada pel regidor d’Ordenació Territorial, Rafa Simó; el coordinador d’Urbanisme, Fernando Calduch; i la directora de la Planificació i Projecció Econòmica, Carmen Vilanova, ha reconegut que “es tracta d’una de les convocatòries més competitives de la UE en la qual s’aprovaran al voltant de 20 projectes en tota Europa” i ha recordat que en l’anterior convocatòria es van presentar quasi 400.

Per a l’alcaldessa, GreenWet Marjaleria ja ha collit el seu primer èxit: “Reunir a nou socis locals, públics i privats, i d’àmbits tan diferents com l’institucional, l’empresarial, l’ambiental i el veïnal en una proposta que aspira a convertir-se en un referent en la cerca de solucions naturals a un problema global com és la gestió de l’aigua per a frenar un altre repte també global, el del canvi climàtic”. En aquest sentit, Amparo Marco ha recordat que Castelló ha sigut pionera en convocar un concurs públic per a la selecció de socis privats, un procediment nou que s’ha basat en els principis de transparència i igualtat de tracte pels quals aposta el Govern municipal.

Per açò, Marco ha traslladat un “sincer agraïment” a tots els partners, que també han acudit al saló de Plens, i ha assegurat que “si aquest projecte aconsegueix el respatler europeu serà en gran manera per aquest enfocament multidisciplinari i col·laboratiu per a impulsar una actuació que puga extrapolar-se a altres àmbits urbans de la Unió Europea amb característiques similars”.
Finalment, la primera edil ha subratllat que, en resum, “aquest projecte planteja actuacions destinades a la recuperació de la riquesa cultural, mediambiental i ecològica de la zona, amb una actuació innovadora que contribuïsca a mitigar els efectes del canvi climàtic, a fomentar la biodiversitat i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania”.

El regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha sigut l’encarregat de detallar el projecte GreenWet, que establirà un nou model de gestió de l’aigua d’aiguamolls peri-urbans que permeta transformar-los en infraestructures verdes. Aquesta transformació es basa en tres pilars: la incorporació de solucions innovadores de sanejament i depuració local; un sistema de telecontrol per a decidir en temps real l’ús de l’aigua que ara es drena i s’aboca al mar i l’impuls d’accions d’innovació social.

El desenvolupament del projecte s’ha articulat a través de paquets d’actuacions que lideren els diferents socis. L’Ajuntament de Castelló assumeix la coordinació i les accions de comunicació. La Universitat Jaume I liderarà una acció per a modelar l’ecosistema de la Marjaleria i que inclou la instal·lació d’una xarxa de sensors sobre l’estat de l’aqüífer, la qualitat de l’aigua i altres paràmetres per a anticipar possibles riscos.

Becsa liderarà el bloc de solucions de gestions de l’aigua basades en la naturalesa amb el suport d’Heliotec, que impulsarà infraestructures d’energia renovable per a fomentar un model baix en carboni. Aquest bloc inclou accions de neteja de canals, replantació d’espècies natives i la construcció d’una bassa per a acumular aigua de qualitat que mitigue l’època de sequera.
Facsa liderarà una acció per a construir a escala diferents tecnologies avançades per al sanejament, la gestió d’aigües residuals i la seua purificació. Aquesta actuació es basa en tecnologies modulars d’alt rendiment que permeten millorar la qualitat de l’aigua per a la seua reutilització local.

Les associacions ecologistes SEO BirdLife, Gecen i la Fundació Limne s’encarregaran de la recuperació de la biodiversitat en la Marjaleria en col•laboració amb la ciutadania. Entre unes altres, es realitzaran accions de replantació d’espècies autòctones amb capacitat de retenir l’aigua i la terra i es reintroduïran espècies d’aus que puguen lluitar contra plagues naturals.
Cadascun dels socis té atribuït un pressupost que se sufragarà amb fons propis (20%) i fons europeus (80%) en cas de ser aprovat per la UE. Així, l’Ajuntament de Castelló assumeix un pressupost global de 630.000 euros; la UJI preveu 597.718 euros; Facsa, 1.291.895 milions; Becsa assumeix 1.319.012 milions; Heliotec 679.500 euros; SEO BirdLife, 176.389 euros; Gecen, amb una aportació de 100.477 euros i la Fundació Limne amb 149.925 euros. Sense pressupost però també integrats com a socis col·laboradors es troben l’Associació de Veïns de la Marjaleria i el Coto Arrosser.

El regidor Rafa Simó ha finalitzat reiterant l’agraïment als socis pel talent i l’esforç dipositat en aquest projecte, la redacció del qual i presentació ha requerit més de 30 reunions.

Compartir