L’Arxiu Municipal de Vila-real seguix donant-se a conéixer els veïns i ho fa ara amb un còmic en què s’explica per a què serveix i quins són els servicis que oferix, d’una manera fàcil i intel·ligible, amb l’objectiu d’acostar-se a tota la ciutadania, però en especial als més jóvens.
“Es tracta del primer document d’estes característiques que es realitza en tota Europa per a donar a conéixer un arxiu que, a més, està en primera línia dels arxius de tota la Comunitat Valenciana, per ser humils, ja que és un servici punter en tot el país”, apunta el regidor de Cultura, Eduardo Pérez. L’edil ha presentat este treball junt amb Esther Rubert Gil, treballadora del programa T’avalem que s’ha encarregat d’elaborar el còmic, del que s’han editat 1.000 exemplars que, a més de repartir-se en diferents espais municipals, s’ha enviat a diferents universitats i centres d’estudis d’arxivística de dins i fora del país.
“Es un treball molt complet que mostra què és un arxiu i per a què serveix“, assenyala Pérez”.En este espai no sols trobem llibres antics amb gran valor per a la història de la nostra ciutat -tenim documents datats del segle XIV- sinó que hi ha nombrosos documents d’utilitat per als veïns que necessiten consultar-los“, indica.”
I és que, tal com assegura l’edil, el fet de disposar d’un arxiu no sols implica “valorar i protegir la nostra història, sinó també ajudar a promoure la transparència, com un valor democràtic a disposició dels veïns“.
En este sentit, destaca el paper de l’Administració electrònica, que també ha arribat a l’Arxiu, on “se guarden tots els documents que generen els nostres ciutadans en el dia a dia, perquè perduren i ajuden a continuar construint la nostra historia“. A més, qualifica com “necesari” este còmic, ja que “es un instrument molt important per a donar a conéixer este espai als nostres vecinos” i destaca la presència de l’alcalde caricaturitzat, com “una autoritat pública que s’implica en la defensa del patrimoni de la ciutat, en este cas, el patrimoni documental“.
Per la seua banda, l’autora del còmic afirma que s’ha centrat a fer “un producte cridaner que arribara a un públic jove i també a la resta de ciudadanos” i afig que “l’objectiu és mostrar la importància de tot el que es fa dins de l’Arxiu, com és la conservació i difusió del nostre patrimoni documental“. “Alló que no es coneix, no es valora i si coneixem la riquesa del nostre Arxiu, la farem brillar encara més“, apunta, alhora que indica que “este espai ha passat de ser un lloc relativament tancat, a què poca gent podia accedir, a ser un servici a què molts ciutadans poden accedir per a defendre els seus drets en el dia a día“.