La majoria d’alcaldes i alcaldesses valencianes creuen que la Diputació es equitativa en el repartiment de les ajudes

1143

A punt de complir-se tres anys de legislatura, 9 de cada 10 municipis valencians valora positivament la qualitat ètica de l’actual repartiment de les ajudes en la Diputació de València, i 3 de cada 4 alcaldes i alcaldesses consideren que la corporació ha de seguir existint com a instrument eficaç i proper per als ajuntaments i les veïnes i veïns de les comarques valencianes. Aquestes són algunes de les conclusions de l’enquesta encarregada per la Diputació a GFK, especialista en estudis de mercat, amb la finalitat de seguir l’evolució de les opinions arreplegades en l’enquesta de finals de 2015, que sondejava la percepció que tenien els regidors locals de la institució provincial.

En paraules de Jorge Rodríguez, president de la Diputació, “la gestió que estem realitzant rep un notable alt per part dels municipis, que destaquen el treball útil i eficient, així com la proximitat amb els ajuntaments”. És la principal lectura que fa Rodríguez d’una enquesta resposta per 226 dels 266 alcaldes i alcaldesses de la província, el 84%, en la qual el 92% dels mateixos creu que la corporació reparteix les ajudes amb objectivitat, enfront del 43% dels ajuntaments que ho creia a l’inici de la legislatura.

La dada ho reforça la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, que ha detallat aquest dijous, en la presentació dels resultats de l’enquesta, que “quan es pregunta als responsables locals per la imparcialitat en el repartiment del finançament, aquest equip de govern obté una nota de 8 enfront del 6,5 de fa tres anys”, la qual cosa posa de manifest que “hem millorat els indicadors de qualitat en la gestió en la nostra aposta per l’objectivitat i el repartiment just de les ajudes”. “La nostra aposta per l’eliminació de les ajudes ha dit i el amiguisme és una realitat que ha sigut percebuda per la pràctica totalitat dels ajuntaments”, ha afegit Amigó.

El treball de GFK, que pregunta als responsables locals per la importància de la Diputació com a institució pública, la seua valoració global, les polítiques desenvolupades i el seu interés o el futur i la utilitat com a institució, a més d’analitzar l’efectivitat de les àrees, aporta diverses dades que acaben qualificant el treball de la institució amb un notable alt. Un 98,2% dels alcaldes i alcaldesses creu que la Diputació és important o molt important; la mitjana en la qualitat d’atenció de les diferents àrees puja fins al 7,81%; i la valoració mitjana com a ens públic es fixa en un 8 sobre 10.

Resposta massiva

El president ha destacat que “aquest estudi amb el qual hem volgut avaluar la gestió que s’està realitzant en la Diputació és molt fiable, ja que ha comptat amb una resposta massiva dels alcaldes i alcaldesses, amb independència del seu color polític, i ha registrat respostes i opinions clares i coherents, que donen valor a aqueix 80,5% dels municipis que qualifica la gestió de les ajudes com a notable o excel·lent”.

Rodríguez ha celebrat el reconeixement de la capacitat gestora de la institució, i molt especialment “per part d’aqueixos municipis de menys de 10.000 habitants que són el públic objectiu de la Diputació”. El president ha repassat la valoració que fan els alcaldes i alcaldesses de les diferents àrees de gestió, que reben una nota mitjana de 7,83 sobre 10. Entre aquests plans i polítiques desenvolupades per la corporació destaquen el Pla d’Inversions Sostenibles (IFS), que rep un 9,1 “fruit d’aqueixa aposta per l’autonomia municipal a l’hora de decidir en què invertir les ajudes de la Diputació”, i el 8,95 sobre 10 del Fons de Cooperació Municipal, “amb el qual hem quadrat el cercle del finançament local que arreplegava l’Estatut i mai va arribar a executar-se”.

A més d’aquests plans o iniciatives “excel·lents”, l’estudi de GFK amb l’opinió dels regidors dóna un notable alt a les ajudes socials de la Diputació, que s’han incrementat de forma considerable; els plans d’ocupació, “un primer al costat de la Generalitat i les altres diputacions i un segon enfocat a millorar les expectatives de jubilació dels majors de 55 anys”; i a les subvencions en matèria d’Igualtat que, segons apunta el president, “s’han convertit en eix transversal de les polítiques de la Diputació de València”.

Per la seua banda, la vicepresidenta ha assenyalat que “la prioritat ha sigut i seguirà sent rescatar persones, com demostra l’increment dels recursos per als serveis socials municipals”, i “no competir amb altres governs, ni amb els ajuntaments ni amb la Generalitat, amb els quals treballem conjuntament per a arribar a la ciutadania amb major eficàcia”. Amigó ha insistit en “la fi d’aquesta política d’enfrontaments” i, “malgrat que s’ha donat la volta a la forma de gestionar els recursos públics encara podem millorar”. “Volem que el cent per cent dels alcaldes ens qualifique amb un excel·lent en finalitzar la legislatura”, ha conclòs la vicepresidenta.

Compartir