La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de medi ambient, Josep Bort, han presentat aquest matí, a la sala de premsa de la Diputació, unes jornades que se celebraran a dotze municipis diferents sobre canvi climàtic i energia sostenible i que aprofundiran en la mobilitat elèctrica, l’autoconsum, la transició i la pobresa energètica. A l’acte de presentació els ha acompanyat també Rafael Castillo, president d’ASELEC (Associació d’Empreses Elèctriques de València).
Segons Maria Josep Amigó, aquestes jornades tècniques d’àmbit comarcal, dirigides a càrrecs electes, a tècnics municipals i al públic en general, es realitzen “amb la finalitat de recolzar l’esforç de les autoritats locals en l’aplicació de polítiques d’energia sostenible” ja que ha remarcat que “els pobles i ciutats són directament o indirecta responsables de més de la meitat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a l’ús d’energia en les activitats humanes, i que per tant, és fonamental que en prenguen consciència i passen seriosament a l’acció per a reduir-les”. La vicepresidenta ha afegit que “a fi de canviar aquesta realitat, des de la Diputació només arribar al 2015 vam assumir la responsabilitat de ser coordinadors territorials d’aquest Pacte a la demarcació de València i des d’aleshores ens ho hem pres molt seriosament i no hem parat de fomentar l’adhesió dels municipis de la província al Pacte, i de fet, hem passat des de 2015, de 22 municipis adherits a 220 en l’actualitat, i encara volem arribar als 266 de la província”.
Coincidint amb Josep Bort, Amigó ha demanat un “sobreesforç per reduir les emissions dels municipis que s’aconseguirà si posen a la pràctica les accions que es proposaran en aquestes jornades”. El diputat de Medi Ambient ha remarcat que amb aquestes la Diputació pretén “traslladar el coneixement de professionals a les comarques i que s’hi actue localment. Tot i que el canvi climàtic és una problemàtica global els municipis són els que poden emprendre accions, per això hem de dotar d’informació i eines als municipis, uns deures que ens demanen des d’Europa i que ara ens toca exigir-los als nostres municipis”.
Per a Rafael Castillo, ASELEC i la Diputació “són institucions complementàries per a portar a terme aquest tipus de polítiques”. A més ha mencionat que aquestes jornades estaran dividides en dos parts una d’interrelació amb experts d’ASELEC i Aeioluz i l’altra una zona de la carpa on els ciutadans “podran rebre informació sobre vehicles elèctrics (que estaran exposats) i punts de càrrega entre d’altres.
Què es fa a aquestes jornades?
Aquesta ruta de jornades començarà el proper 18 d’abril a Utiel i finalitzarà el 18 de juliol a Ontinyent. Durant aquestes 12 jornades la ruta recorrerà els municipis d’Utiel, Ayora, Xàtiva, Xiva, Massamagrell, Sagunt, Pobla de Vallbona, Torrent, Paiporta, Sueca, Gandia i Ontinyent.
A cadascuna de les localitats es donarà a conèixer el “Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia” impulsat per la Diputació de València a partir d’una iniciativa presentada per la Comissió Europea l’any 2008.
Durant aquestes jornades tècniques d’àmbit comarcal s’informarà del “Pacte de les Alcaldes”, es difondran coneixements tècnics sobre el cotxe elèctric i els punts de càrrega per a aquest tipus de vehicle, es promourà l’autoconsum, tot remarcant la necessitat d’impulsar la instal·lació massiva de plaques fotovoltaiques als municipis i s’hi informarà també sobre ferramentes específiques d’estalvi energètic com els programes “50-50” o l’estalvi en programes socials de pobresa energètica.