La Diputació de València organitza el tercer Feminari amb les ponencies Sandra Barneda i Carmen Calvo

1352

La Diputació de València ha presentat en societat el seu tercer Feminari, l’espai de debat en clau nacional sobre els reptes actuals de les dones. En opinió del president de la corporació, Jorge Rodríguez, un fòrum imprescindible en el camí cap a la igualtat real entre homes i dones que “demostra la intenció d’aquesta corporació de passar de les paraules als fets en matèria d’Igualtat i converteix de nou València en referent del feminisme”.

El Feminari és ja un clàssic del calendari feminista, un esdeveniment consolidat amb la “aposta de la Diputació per les polítiques d’Igualtat en tots els seus àmbits de gestió”, segons ha destacat Rodríguez, que en la passada edició del congrés va avançar la creació d’una xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere que hui és ja una realitat. La xarxa compta amb una dotació econòmica a la qual poden accedir tots els municipis que complisquen amb els requisits establits per a donar la millor resposta enfront d’aquesta xacra social

El congrés organitzat per l’àrea d’Igualtat de la Diputació aborda tots els reptes de la dona en el present segle, no solament el de la lluita contra la violència de gènere, sinó també la importància del llenguatge no sexista o la necessitat d’abordar una reforma constitucional que reconega a la dona com a part igualitària de la societat espanyola, com ha avançat la titular de l’àrea, Isabel García.

Per a reflexionar sobre aquests reptes i realitats la corporació ajuntarà en La Petxina a un elenc de referents feministes, com la periodista i escriptora Sandra Barneda o l’ex ministra de Cultura Carmen Calvo, que participaran en aquest tercer Feminari al costat de la fiscal del TSJ Rosa Guiralt, la policia local i coordinadora del grup GAMMA Estefanía Navarrete, la cineasta Claudia Reig o el professor de Medicina Legal i Forense Miguel Lorente, entre altres ponents.

Per al president de la Diputació, aquest Feminari “posa la guinda a una de les polítiques d’igualtat de la corporació, que al juny continuarà amb la constitució de la xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere, amb més de 50 ajuntaments que compleixen ja els requisits per a adherir-se i optar a la línia de subvencions que té preparada l’àrea que dirigeix Isabel García”.

Rodríguez ha destacat a més les ajudes per a implantar mesures d’igualtat en ajuntaments i col·lectius socials; les contínues iniciatives de sensibilització amb gent jove i l’impuls de l’esport femení; la formació a personal tècnic per a aplicar la igualtat de manera transversal en totes les polítiques de la institució; els cursos a policies locals en col·laboració amb el IVASPE, per a donar una millor resposta a les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles; i l’elaboració del primer Pla d’Igualtat en la història de la Diputació de València.

Més de 700 inscripcions

L’èxit de les dos primeres edicions del Feminari ha disparat enguany el nombre d’inscripcions, que s’ha tancat en una mica més de 700 per a no desbordar l’aforament de La Petxina, on es podrà seguir la sessió inaugural del divendres a la vesprada en la sala principal i a través de les pantalles instal·lades en el hall del complex esportiu i cultural. En opinió de la diputada Isabel García, “estem davant un Feminari molt complet i de qualitat, que inclou els punts de vista més actuals del feminisme”.

Seran dos jornades de debat feminista que arrancaran a les 17.00 hores del divendres amb la conferència de la catedràtica de Filosofia Amelia Valcárcel, padrina de l’esdeveniment, després de la inauguració a càrrec del president i la diputada d’Igualtat. La primera de les taules, que tindrà lloc la mateixa vesprada del divendres a les 17.45 hores, comptarà amb la intervenció de la periodista i escriptora Sandra Barneda i la doctora en Filologia Eulalia Lledó, que abordaran la importància de nomenar i el rol que té la dona en l’àmbit de la literatura i la comunicació en general.

La matinal del dissabte començarà amb l’estrena del documental ‘En la bretxa’, de la cineasta Claudia Reig, que tracta la desigualtat de les dones en l’àmbit laboral. En el debat posterior participaran algunes de les protagonistes del documental, una producció de la Diputació de València i Televisió Espanyola que tracta els micromasclismes, els sostres de cristall, la maternitat i la conciliació i l’assetjament, entre altres murs que ha de derrocar la societat perquè la dona ocupe el lloc que li correspon.

Al caient del migdia, la coordinadora del Grup GAMMA, Estefanía Navarrete, la fiscal del TSJ Rosa Guiralt i el professor de Medicina Legal i Forense Miguel Lorente tractaran de donar resposta a la pregunta què està passant amb la violència de gènere? Per a la vesprada quedaran altres dos temes de debat, com l’economia feminista i una interessant reflexió sobre dones i Constitució, en la qual prendran la paraula l’ex ministra de Cultura, Carmen Calvo, i la magistrada del Tribunal Constitucional Luisa Balaguer.

Compartir