La Diputació de Castelló ultima l’obertura de 16 noves Unitats de Respir Familiar durant el mes vinent de maig fins a aconseguir amb aquesta reeixida iniciativa una implantació en 82 municipis de menys de 10.0000 habitants. Entre les actuacions que han posicionat a la Diputació com a institució pionera contra la despoblació està la Xarxa Provincial d’Unitats Respira, ja que amb 66 unitats ja actives, aquesta ampliació permetrà beneficiar a veïns de fins a 82 municipis amb aquest servei que procura la cura de persones majors afavorint la conciliació laboral i familiar dels familiars.
La diputada provincial d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha assegurat que “les Unitats Respira s’han consolidat als nostres pobles com un servei útil per a ajudar al fet que cada dia siguen més els castellonencs que es queden a viure als seus pobles. Continuem treballant de la mà dels ajuntaments per a fer possible aqueixa igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans de la província independentment de la grandària i ubicació del seu municipi”.
A més, aquest important recurs ha obtingut una excel·lent valoració tant pels alcaldes, usuaris, treballadors i veïns dels pobles beneficiaris, consolidant-se com un gran aliat per a la millor qualitat de vida tant de les persones majors com dels seus familiars més directes, afavorint la permanència d’aquests als pobles. Són 990 places les que la Diputació cobreix ja amb aquest servei i arribarà a les 1.215 a la fi d’any.
Cal assenyalar que la Diputació habilitarà amb una inversió de 171.393 euros Unitats de Respir Familiar el mes vinent en els següents municipis: Albocàsser, Almedíxer, *Benlloc, Cabanes, Forcall, Lludient, Navaixes, Palanques, la Pobla d’Arenós, Sant Mateu, Serra d´en *Galceran, Vilanova d´*Alcolea, Vilamalur, Villores, Viver i Xilxes. Per al manteniment de les quals ja estan en funcionament destinarà 493.528 euros.
123 centres d’atenció a xiquets i majors en el medi rural
La Diputació de Castelló aconseguirà enguany la implantació de 123 centres per a l’atenció de xiquets i majors als pobles més xicotets com a part del seu programa per a revertir la despoblació, *Repoblem. Amb aqueix important grau de desenvolupament de les seues actuacions a favor de les oportunitats dels pobles amb menys recursos, el Govern Provincial aconseguirà que els seus serveis contra la despoblació s’instal·len ja en 82 municipis de menys de 10.000 habitants, incidint especialment en els més xicotets.
La gran capacitat d’abast del treball de la Diputació a pràcticament tot el territori rural de la província és el seu factor més valuós, ja que tal com ha explicat la diputada Vicente-Ruiz “els recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que hui aquestes famílies tenen una mica més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb *Repoblem dona bona mostra d’això”.
*Escoles *matineres per la conciliació als pobles més xicotets
Els *Escoles *Matineres de la Diputació en els col·legis de municipis de menys de 5.000 habitants són també una realitat que ajuda cada dia a 345 famílies a conciliar les seues vides familiars i laborals sense haver d’abandonar els seus pobles d’origen. A les 23 que la Diputació ja té actives en aquest curs escolar 2018-2019 s’uniran nou més que es posaran en marxa el mes vinent de setembre amb l’inici del pròxim curs i la resolució del qual s’aprovarà en les pròximes dates.
Transport Rural amb finalitats Metges
El bon funcionament del Transport Rural amb finalitats Metges és també una realitat malgrat els pocs mesos que porta actiu. Després de la seua posada en marxa durant l’últim trimestre de 2018, el Govern Provincial reedita el seu funcionament amb un pressupost de més de 600.000 euros després de l’excel·lent acolliment que ha tingut en els 115 municipis de menys de 5.000 habitants, perquè el trasllat de persones majors als centres hospitalaris era una de les qüestions que més preocupava els ajuntaments de pobles més xicotets per a aconseguir ‘retindre’ a aquest sector poblacional en els seus municipis.
Completar la xarxa assistencial amb guarderies per a xiquets de 0 a 3 anys
Amb la creació de la Xarxa Provincial de Guarderies amb les denominades Unitats de Conciliació Familiar que activarà al maig, la Diputació completa la xarxa assistencial de #*Repoblem arribant a respondre amb serveis a les principals manques que tant famílies com alcaldes i regidors de pobles xicotets han fet arribar al Govern Provincial amb la condició de millorar les seues perspectives poblacionals de futur.
En aqueixa mateixa línia, la Diputació ha ampliat enguany les ajudes econòmiques per naixement o adopció en municipis amb població inferior a 1.000 habitants. Així, el Govern Provincial consolida aquesta iniciativa amb la condició que es puguen aplicar als naixements o adopcions des de l’1 de gener. Una iniciativa que permet ajudar amb 600 euros per fill a les famílies dels municipis més xicotets de la província, sense tindre en compte la seua renda i que ja durant 2018 va beneficiar a 89 famílies.