La Diputació de Castelló en pel signarà una petició per que l’estat es faça càrreg del manteniment de les dessaladores

677

La Diputació de Castelló aprovarà en el pròxim Ple de setembre una declaració institucional per a exigir al Govern que assumisca el cost de la posada en marxa les dessaladores en la província perquè no repercutisca en l’augment del rebut als veïns dels cinc municipis afectats. Així ho han acordat tots els grups polítics amb representació en la Corporació Provincial en el desenrotllament de la sessió plenària ordinària d’agost a instàncies d’una moció presentada pel Grup Popular que així ho posava de manifest i que s’ha retirat amb tal d’acordar un text conjunt de tots els grups per al pròxim Ple.

El portaveu del Govern Provincial, Vicent Sales, ha assegurat que “posem este tema sobre la taula perquè per als veïns d’estos municipis seria letal si els ajuntaments hagueren d’assumir eixe cost, perquè repercutiria en un rebut de l’aigua fins a cinc vegades més car que el de qualsevol altre veí de la província, i això no ho podem permetre”. I és que cal tindre en compte que la Unió Europea obliga que a partir del mes de març es posen en marxa les instal·lacions de la dessaladora d’Oropesa-Cabanes ja que va finançar la major part d’este projecte impulsat en 2008 pel Govern socialista de Rodríguez Zapatero i que va tindre un cost total de 74 milions d’euros. Seria la primera que entraria en funcionament i li seguiria la de Moncofa-Xilxes.

Tal com han avançat els distints portaveus dels grups, en la pròxima declaració institucional que aprovarà la Diputació s’inclourà a més la petició de modificar els convenis de col·laboració dels distints ajuntaments que estan afectats per la posada en marxa de les dos dessaladores amb l’empresa pública Acuamed (Orpesa del Mar, Benicàssim, Cabanes, Moncofa i Chilches) perquè no es perjudique els veïns en el cost de l’abastiment d’aigua, perquè tal com ha indicat Sales, “estos convenis es van firmar dins de les previsions fictícies d’un escenari de desenvolupament futur i creixement urbanístic que no es va materialitzar, qüestió que no va ser tinguda en compte i per tant no preveu el conveni”.

I és que en els convenis actuals s’obliga als ajuntaments i als seus veïns a assumir el cost d’amortització de l’obra de les dessaladores, que hauria d’abonar-se al llarg dels pròxims 25 anys. Cal tindre en compte que el cost del funcionament aniria a banda, la qual cosa incrementaria encara més el cost de la factura

Compartir