L’àmbit tecnològic importa i molt als responsables de la Diputació de València, que treballen des de l’inici de la legislatura, a través de les àrees de Modernització i Projectes Europeus, per a ajudar als municipis valencians a gaudir dels avantatges d’aquests nous recursos imprescindibles en les ciutats intel·ligents. En aquest full de ruta s’emmarca la jornada tècnica, dirigida als ajuntaments, sobre ajudes europees en matèria de ciberseguretat i xarxes wifi que ha clausurat aquest dilluns el president, Jorge Rodríguez.
Rodríguez ha destacat la importància que “els ajuntaments disposen de la informació necessària i que els seus tècnics estiguen al dia de les línies i programes que compten amb finançament europeu per a millorar els recursos i les eines tecnològiques dels seus municipis”. El president de la Diputació ha posat com a exemple la connectivitat wifi d’aquests municipis, “que des de l’àrea de Projectes Europeus ajudem a millorar amb assistència i assessorament tècnic per a accedir a aquestes ajudes que ofereix Europa”.
Aquesta jornada tècnica sobre finançament europeu en matèria de ciberseguretat, protecció de dades i xarxes wifi ha reunit a prop d’un centenar d’alcaldes i personal tècnic dels ajuntaments amb l’objectiu “d’oferir assistència especialitzada i incrementar el coneixement sobre la Unió Europea en l’Administració Local, avançant-nos al futur”, segons ha explicat el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes.
La jornada, dissenyada en col·laboració amb l’empresa tecnològica TICforyou i amb la participació de Nunsys, Cambium Network, Eset Espanya i Konica Minolta, forma part del calendari anual de la Diputació per a acostar les oportunitats que ofereix Europa en la gestió de projectes de diferents àmbits als municipis valencians, i més concretament al personal dels ajuntaments que té la responsabilitat de sol·licitar aquestes ajudes.
Durant la seua intervenció en la clausura de la jornada, el president ha insistit en la necessitat de “conèixer els detalls d’eixes línies de finançament europees, amb la finalitat d’agilitar els tràmits i optar amb majors garanties a aqueixes ajudes que promouen la connectivitat wifi en espais públics, com poden ser parcs, biblioteques, museus, centres de salut i edificis dels nostres municipis”. Rodríguez ha agraït el treball de les empreses i ha animat als consistoris a invertir en innovació, assegurant que “la Diputació estarà sempre per a ajudar-los”.
En la mateixa línia, el titular de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, ha assegurat que “el que pretén la Diputació és que tots els municipis, independentment de la seua grandària, puguen comptar amb una xarxa wifi pública i de qualitat, com tenen els municipis capdavanters d’Europa”. Nofuentes ha recordat també que les institucions són últimament el blanc dels ciberatacs, la qual cosa requereix “estendre l’ús d’eines de ciberseguridad i fer-les accessibles per a tots els ajuntaments, que han de ser conscients de la rellevància d’aquestes mesures preventives”.
Un altre dels assumptes tractats en la jornada tècnica de la Diputació han sigut els requisits que l’Administració Local ha de complir, a nivell tecnològic, per a l’adaptació al nou reglament europeu de Protecció de Dades (GDPR), de compliment obligatori a partir del 28 de maig.