L’Assemblea General del Consorci Provincial de Bombers ha aprovat hui el conveni de col·laboració amb la Diputació de Terol per a la coordinació de mitjans de prevenció d’incendis amb tal de millorar l’atenció i resposta a emergències en les zones limítrofes d’ambdues províncies. Així, l’organisme ha constatat el protocol de col·laboració signat fa un mes entre el president Moliner i el seu homòleg turolense, Ramón Millán, pel qual s’acorda coordinar els serveis de bombers d’ambdues administracions de manera que puguen respondre a les emergències de forma més eficient en zones especialment complexes pels temps de resposta i que precisen d’un esforç conjunt.
El president de la Diputació, Javier Moliner, ha ressaltat la gran cooperació que sempre ha existit entre ambdues províncies. “A Castelló i Teruel ens uneixen molts llaços, compartim afectes, compartim molts valors i també compartim serveis per a donar la millor assistència a les nostres zones limítrofes. Aqueix ha de ser a més el punt de partida per a aconseguir que la població es mantinga en el territori, sumar recursos per a donar el millor servei”.
En aqueix sentit, Moliner ha posat en valor aquest exercici de solidaritat “que permet que bona part de la població turolense puga sentir-se més segura gràcies als recursos que podem posar a la disposició de l’atenció d’emergències en aquesta franja a través de la Diputació de Castelló. Es tracta de sumar entre ambdues institucions per a donar la millor resposta”.
En l’acord s’especifiquen la forma estandarditzada d’actuar davant emergències per foc per ambdues parts: desplaçament de mitjans d’una província a una altra a iniciativa pròpia per raons de seguretat i emergència; sol·licituds per part d’un servei de bombers; o intervencions conjuntes enfront de sinistres en les bogues territorials.
En tots els supòsits, es concreten mitjans tècnics requerits, persones de coordinació, temps de resposta i parc principal i de suport.
Col·laboració per a un millor servei
Gràcies al present acord, els diferents parcs de bombers de Castelló atendrien les emergències, com a parcs de suport, en 32 poblacions o nuclis de població de la província de Terol:
1. Rubielos, Alcotas, Fuen del Cep, Sant Agustín, Manzanera, Albentosa, Venda de l’Aire, El Paúl, Olba, Els Giles i Els Pertegaces (que en cas necessari comptarien amb el suport del Parc de Sogorb)
2. Cantavieja, La Iglesuela i Mosqueruela (amb suport del Parc de Benassal)
3. Peñarroya, Monroyo, Torre d’Arques, Fuentespalda, La Cerollera, Aguaviva, La Cuba, Luco de Bordó, Bordó, Mirambel, Castellote, Cantavieja i Tronchón (amb suport del Parc de Morella)
4. Mosqueruela, Puertomingalvo, Castelvispal, Linares, Rubielos i Nogueruelas (que tindrien el Parc de Lucena com a parc de suport).
Per la seua part, els efectius de la Diputació de Terol donarien suport “a petició de part” ja que el protocol estableix la cooperació mútua cap a municipis de la província de Castelló que s’articularà a través dels 3 parcs turolenses situats a Terol cabdal, Calamocha i Alcanyís i que estarien disponibles per a “accions contra el foc, rescat en carretera i altres emergències sempre que es requerisca” ja que la Comunitat autònoma valenciana no estableix temps de resposta ni distàncies mínimes com succeeix a Aragó amb l’anomenada Llei del Foc.
Atenció al territori per a frenar la despoblació
Aquesta nova iniciativa de coordinació entre administracions es correspon amb l’objectiu de la Diputació de destinar el màxim de recursos i serveis a l’interior de la província amb tal de frenar la tendència de despoblació que pateixen algunes zones de la província.