African Village, l’espai més reivindicatiu del Rototom Sunsplash

1052

Música, reflexió, aprenentatge i ball guien el programa de *African *Village, que reforça el seu escenari amb sis bandes capdavanteres com Fokn Bois i Guiss Guiss Bou Bess i una novetat: l’espai de debat Ataya
African Village és una aposta pel que realment representa la rebel·lió des del món del reggae. Un gènere revolucionari que és el que li ha unit sempre a Àfrica i la causa africana. Aquest propòsit emergeix de nou ferm en la nostra 26a edició, que aterra amb canvis destacats en un dels seus espais més dinàmics, encara que sense perdre la seua essència. Mostrar, debatre, descobrir i compartir és el repte. També xopar-se de la diversitat d’un continent que torna a vibrar a Benicàssim. Del 16 al 22 d’agost, African Village, i les veus que la retroalimenten, demanen pas.
L’escriptor i activista prodrets humans senegalés Mamadou Dia es posa per primera vegada al capdavant de African Village, que fixa la seua mirada en els debats més profunds que importen ara mateix a la població africana a nivell intern i extern. I tot això, amb una dosi extra de perspectiva crítica, avança Dia, per a qui el fet que un festival reggae incorpore un espai “per a acostar Àfrica a Europa i escurçar les distàncies que encara ens separen” no fa sinó “enriquir-ho encara més”.
Ataya és la principal novetat de l’àrea. Un punt de diàleg pròxim i directe entorn de la cerimònia del te –tradicional en la franja central del continent, del Senegal a Etiòpia- pel qual passaran les veus de referents africans i *afrodescendientes com les de l’activista Sani Ladan, l’escriptora Desirée Bela-Lobedde o la periodista Lucía Mbomio. Juntes parlaran cada dia a partir de les 16.00 hores i amb Ataya com a recer dels reptes de la dignitat afro des del ciberactivisme –serà en el debat Ocuparem la xarxa del 17 d’agost-; o sobre la campanya antiracista #Wearemore (diumenge 18), que arriba a Rototom de la mà d’altres iniciatives sorgides per tota Europa com la #WirSindMehr alemanya o la Love music, hate racism d’Anglaterra.
El 19 d’agost serà el torn per a la sessió Parlem de política, amb el repte d’analitzar com i qui representa a la comunitat afro. Construint un llegat per a la nova generació (dimarts 20); Descolonitzar la ment i Iniciatives sostenibles per a crear una societat més digna, responsable i solidària (21 i 22 d’agost, respectivament), completen l’agenda de debats entorn del te de Ataya.

Les ballarines de dansa moderna Makady, Indee Style i Flora (African Dancers Crew) i la senegalesa Cumba en el vessant més tradicional assumiran la franja de ball africà d’aquest espai, cada vesprada de 18.30 a 20.00 hores. El pont perfecte, amb el vesprejar apuntant ja, per a donar-li la benvinguda a l’univers sonor de African Village, que enguany ens proposa un potent viatge musical de Ghana a Angola, el Senegal i Etiòpia amb sis bandes capdavanteres en cartell i sessions de dj a ritme de afrobeat i coupé-décalé fins a la matinada.
Cada dia (excepte el 22 d’agost), des de les 21.30 hores, el African Stage serà l’únic escenari en actiu després del primer concert del Main Stage. Un epicentre musical que estrenarà el 16 d’agost la vocalista guineoespañola Marga Mbande presentant Moulema Beats, un projecte amb so electrònic up tempo i tints afrobeats que integren també el percussionista Jordi Anchobeta Sanz i la Dj i beat maker Ches. Des d’Etiòpia vibrarà el dissabte 17 Qwanqwa, baluard de l’experimentació de la música tradicional etíop i amb diversos festivals i dos gires europees en el seu haver.
Els sons de Ghana coparan el African Stage el 18 d’agost amb una de les bandes amb més enlairament i projecció internacional del país, Fokn Bois, que faran el seu primer concert a Espanya en el nostre festival. En la seua ascendent trajectòria destaca la recent col·laboració amb el cantant de Blur i Gorillaz, Damon Albarn.
El 19 d’agost, i des del mateix univers rítmic ghanés estarà Kwame Ghana High Life. Mentrestant, el dimarts 20 emergirà la Nit Afribuku amb un altre nom potent per a aquesta edició 2019: la banda Guiss Guiss Bou Bess i el Dj set portugués Celeste Papallona, que també irromp per primera vegada en l’escena musical espanyola amb el African Stage com a plataforma.
Les sessions del African Disc transitaran les nostres matinades de la mà del senegalés Dj Douds, el dj resident de l’àrea, al qual s’uniran el dissabte 17 la festa N’Zinga (Espanya/Nigèria); l’espanyol Dj Diego Armando (18); Celeste Papallona (Portugal, 20 d’agost) i Betto Snay des d’Angola (dimecres 21).

Compartir