El reciclatge es dispara a Castelló i creix un 22% a tota la ciutat

679

La dotació de més de 1.300 nous contenidors de recollida selectiva a la via pública es dibuixa com una de les causes de l’increment

La Regidoria de Reciclatge i Gestió de Residus ha fet públiques les dades de recollida selectiva corresponents a l’exercici 2020. Així doncs, s’observa que, des de 2019, s’han registrat increments en totes les fraccions de recollida, amb de creixement del 22,56%.

En total, l’Ajuntament de Castelló ha recollit més de 7.137 tones de residus preparats per a ser recuperats a les diferents plantes de tractament i reciclatge. front a les 5.800 que va recollir en 2019. Entre els motius d’aquest increment ha estat l’aposta per la dotació de 1.350 nous contenidors als carrers dels sis districtes de la ciutat, entre els quals destaquen els 1.100 dipòsits per a la separació d’orgànica disponibles des del passat mes de setembre.

“Hem fet una aposta valenta per la separació en origen, a casa, i la ciutadania de Castelló ens ha respost superant totes les expectatives”, ha reconegut el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia. “Els grans resultat s’obtenen quan sumem xicotets canvis i això és el que hem anat fent a Castelló en els últims temps”, ha valorat Garcia, per a qui “hui podem dir que som un referent de reciclatge entre les ciutats de l’Estat espanyol”. L’edil ha destacat que “aquest èxit és en gran part mèrit de la ciutadania, ja que elles i ells són els que fan cada dia el gest en llançar el fem als contenidors de reciclatge”.

Així doncs, pel que fa a la fracció orgànica, “és on hem centrat els esforços informatius entre la ciutadania, ja que hem posat en marxa un nou sistema de recollida amb més rutes, més personal i més recursos”, ha assegurat el regidor de l’àrea de Reciclatge. La campanya que ha permès superar les 200 tones mensuals de restes que es poden reutilitzar per a la fabricació d’adobs i de compost. L’increment és el més significatiu (supera el 1.000%), però cal tenir en compte que les dades de 2019 (61 tones en tot l’any) corresponen a una de les proves pilot.

Cal destacar també l’increment de la recollida dels envasos lleugers, ja que es passa de 1.481 tones a les 1.748 i un registra un 18% d’augment respecte a l’any anterior. En aquesta fracció s’han instal·lat 150 nous contenidors cedits per Ecoembes al consistori castellonenc.

En la fracció de vidre, l’increment supera el 15% i la ciutat ha passat de separar 1.497 tones a separar-ne 1.723. En aquest cas, el consistori ha instal·lat 200 nous contenidors cedits per Ecovidrio (adaptats per a facilitar el dipòsit als negocis hostalers en les zones de més concentració de bars i restaurants) i ha realitzat nombroses campanyes per a conscienciar sobre la importància del reciclatge de vidre.

D’altra banda, “els residus que més separen els ciutadans i les ciutadanes de Castelló són els que van a contenidor blau, és a dir, el paper i el cartró, una fracció registra excel·lents resultats sempre”, com ha explicat Garcia. En 2020, la ciutat va recuperar 2.800 tones d’aquests materials, el que va suposar un increment de 2,36% en comparació amb els acumulats a l’any 2019.

Més educació ambiental i informació a la ciutadania

L’àrea de Reciclatge i Gestió de residus ha fet una important aposta per l’educació ambiental i la informació a la ciutadania. Un bon exemple és la creació d’un equip format per cinc educadores i educadors ambientals amb l’objectiu d’assessorar els veïns i les veïnes i estudiar les necessitats de cada àrea per facilitar i potenciar el reciclatge.

Així mateix, la campanya ‘Un marró de tots’ promoguda per a informar sobre el reciclatge de restes orgàniques va arribar a vora 160.000 veïns i veïnes, a més de 400 comerços de la ciutat i a una trentena d’entitats locals. El consistori va organitzar un centenar de punts informatius i va dur a terme una campanya de bustiatge en 50.000 llars de Castelló.

L’estreta col·laboració de l’Ajuntament de Castelló amb Ecovidrio també ha portat a la ciutat iniciatives com Kilo x Kilo (reciclatge de vidre a benefici del Banc d’Aliments de Castelló) o ‘Recicla vidrio por ella’ (a benefici de Fundación Sandra Ibarra de Solidaridad ante el Cáncer).

Compartir