L’Ajuntament de València proposa un servei d’atenció psicosocial per a evtiar el masclisme

1255

L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, ha posat en marxa un nou servici d’atenció psicosocial per al foment de noves masculinitats, un «programa nou que entén la igualtat integralment», segons ha explicat la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud.

La delegada ha assenyalat la necessitat de «fer un pas més i passar de la teoria a una pràctica efectiva mitjançant programes eficaços que concloguen en l’eradicació de la violència de gènere i aconseguir una societat cada vegada més lliure i igualitària per a totes les persones».

Es tracta d’un servici que implanta l’Ajuntament per primera vegada, i l’objectiu del qual és «generar i oferir un tractament psicosocial per al foment de les noves masculinitats, dirigit a eliminar conductes i actituds que fomenten i provoquen la violència de gènere». El programa oferix la reeducació i la rehabilitació de conductes que es basen en el domini i la submissió sobre les dones.

La realització del programa es farà a càrrec de l’associació Psima, que ha resultat adjudicatària del projecte per un període de dos anys, prorrogables a dos més, i amb un pressupost de 202.464,5 euros. Tal com ha explicat la regidora d’Igualtat, «el que es pretén és millorar les relacions de parella, que han de ser lliures de coacció, de submissió i de dominació; és a dir, relacions de parella sanes».

La representant de Psima, Elena Terreros, que és la coordinadora del projecte, ha qualificat el programa de «nou perquè aporta qüestions clau» perquè posa el focus i assenyalen els responsables de les agressions, i no carreguen la responsabilitat sobre les víctimes. Per exemple, es treballarà no solament amb els homes les persones derivades des d’Institucions Penitenciàries per sentència judicial, sinó també amb aquelles que acudisquen de manera voluntària quan detecten que estan exercint conductes violentes en les seues relacions i vulguen previndre i canviar les situacions. També s’oferirà com a alternativa des dels diversos servicis, associacions, o fins i tot pot fer-ho la pròpia ciutadania que detecte estes situacions en el seu entorn personal.

«La finalitat és que canvien eixes actituds i aconseguir que els agressors condemnats o potencials puguen aprendre a establir relacions de parella igualitàries», ha afegit Terreros, que ha definit el programa com «una gran aposta i un repte per a la ciutat de València».

El servici es realitzarà al Centre Social de Patraix, de dilluns a divendres, de 09.00 a 14.00 hores, i els dimecres també de 16.00 a 20.00 hores, amb psicòlegs especialitzats. Es tracta d’intervencions principalment grupals, que s’han revelat més efectives, però també hi haurà un pla motivacional individualitzat en el qual es treballaran les característiques personals de cada usuari. La representant de Psima ha assegurat que este tipus d’assistències «resulta altament eficaç perquè, amb dades a la mà, reduïx el risc de reincidència de la conducta violenta».

Finalment, el programa establix un període posterior d’un any en què els usuaris poden acudir de nou al programa de manera complementària. «Tenen un servici al qual continuar acudint i previndre que es generen situacions de violència», ha conclòs.

CONDEMNA DELS FETS DEL CAP DE SETMANA EN UNA DISCOTECA

La regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha condemnat de manera ferma la violència sexual cap a les dones i, concretament, «els fets que es van denunciar el passat cap de setmana en una discoteca», i ha manifestat el seu «suport incondicional» i el de l’Equip de Govern a la víctima.

Beamud ha reiterat el suport de l’Ajuntament a les polítiques d’igualtat, i ha assenyalat l’increment de recursos municipals que es dediquen a estos programes: si l’any 2014, els pressupostos disponibles per a les polítiques d’igualtat eren de 379.000 euros i el nombre d’empleats municipals dedicats a això ascendia a 13 persones; en 2019, el pressupost s’ha incrementat fins als 817.000 euros (més del doble), i el personal s’ha ampliat fins a 30 persones, més altres 4 agents d’igualtat més es preveu ampliar.
2

Compartir