La Diputació de Castelló inicia 22 mesures per a millorar la transparència de l’entitat

571

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha consolidat la institució provincial com una de les més transparents del nostre país després d’aplicar 22 mesures específiques dirigides a fer el més accessible possible tot el treball que de l’activitat diària de la Diputació es genera. Així, l’estratègia aplicada pel Govern Provincial en els últims huit anys permet ja hui dia consultar per qualsevol persona tota la informació que es deriva del funcionament diari que realitza la Diputació i que abasta els 135 municipis de la província.

El president Moliner ha explicat que “invertir en transparència és aportar major valor a la societat i millorar la qualitat democràtica dels ciutadans. Per a aquest Govern Provincial ha sigut una obsessió entendre la transparència com a part de l’ADN del bon govern, i és per això que l’hem aplicada a totes les parts del treball d’aquesta Diputació. Hui qualsevol castellonenc pot accedir a tota la informació que es genera de les decisions i del treball del Govern Provincial. Plens retransmesos en directe, taules de contractació per streaming i sense polítics, portals de transparència i de participació amb centenars de documents i amb canals oberts per a aportar opinions i plantejar preguntes. En definitiva, un Govern que rendeix comptes les 24 hores del dia i els 365 dies a l’any amb totes els canals de comunicació oberts i en permanent escolta activa no solament amb els 135 alcaldes i alcaldesses de la província sinó també amb tots els castellonencs”.
Així, iniciatives més recents com la creació del Portal de Transparència, el Portal de Participació o el de Govern Obert (https://gobiernoabierto.dipcas.es ) o el Consell Provincial de *Reutilizadores s’incorporen a unes altres que en el seu moment van ser pioneres com la creació del Cim d’Alcaldes, el Debat sobre l’Estat de la Província, la implantació de la seu electrònica o la publicació de sous i informació fiscal dels diputats que ja llavors van marcar el camí que ha seguit el Govern Provincial aquests anys. El nivell més ambiciós d’aquesta transparència i Govern Obert el va aconseguir fa a penes unes setmanes amb l’activació del Consell Provincial de Reutilizadores que permet integrar a la societat civil castellonenca i els sectors privats en la gestió de les dades obertes de la Diputació.

“Si ja vam fer un pas fonamental en crear el Portal de Dades Obertes proporcionant la informació pública de la Diputació perquè puga reutilitzar-la qualsevol persona a la qual li puga ser d’utilitat, aquest consell va més enllà, perquè aportarà la seua perspectiva al Govern Provincial recomanant quina informació i com l’ha de proporcionar per a ser el més útil i positiu possible per a la província”, ha puntualitzat el president Moliner.

Així, a més dels tècnics responsables dels serveis interns de funcionament de la Diputació, formen part d’aquest Consell Provincial de Reutilizadors representants de set sectors i *coletivos de la província com són agricultura i regadiu, transport i logística, sanitat i salut, cultura, comunicació, àmbit social i de la cooperació, i ciència, tecnologia i empresa.

Més d’una vintena d’iniciatives per la Diputació més transparent
Amb aquesta nova acció la Diputació de Castelló avança en la consolidació de la seua trajectòria per una gestió més eficaç i transparent de la informació i els recursos públics. El camí emprés pel president Moliner des del primer moment d’arribar a la presidència provincial aglutina ja més d’una vintena de mesures que garanteixen la màxima transparència en el funcionament del Govern Provincial.

En aqueix conjunt d’iniciatives i decisions que el president ha pres en un camí continu per avançar en la transparència s’inclouen mesures com l’adhesió al Codi de Bon Govern de la *FEMP, noves fórmules com el Cim d’Alcaldes, el Debat sobre l’Estat de la Província, les Juntes de Govern Itinerants, la supressió de polítics en les meses de contractació, la creació del primer Reglament d’Organització, la implantació de la seu electrònica i l’App mòbil, la retransmissió en directe dels Plens, la publicació dels sous, currículum i informació fiscal dels diputats, el Reglament de Participació Ciutadana, l’obertura de les meses de contractació als grups de l’oposició i la seua retransmissió en directe via *streaming, la publicació online de tota la informació econòmica-financera en la institució i l’obertura de canals en Xarxes Socials i servei de Pregunta al President en la web, i ser la primera Diputació a sotmetre’s a una auditoria de transparència a més de posar en marxa el Portal de Transparència quan encara no l’exigia la Llei. Com a iniciatives més recents, cal destacar aqueixa activació del Portal de Transparència, a més del Portal de Participació i el de Govern Obert, el Consell Provincial de Reutilizadors i el DipcasBot.

Compartir