La Diputació exporta el seu model innovador de contractació per a ser més útil als ajuntaments i les empreses

898

La Diputació de Castelló ha tornat a donar mostra hui de la seua aposta per la modernització en tot el seu funcionament a través de la reunió amb l’Agència Valenciana de la Innovació com a part de la Dinàmica de Treball per a la Compra Pública Innovadora. A través d’aquesta trobada tècnica, la Diputació ha explicat el seu eficient model de contractació pública al qual ha aplicat innovadors sistemes que ho fan més eficient i útil tant als ajuntaments com als propis proveïdors i empreses que treballen amb la Diputació.

Així ho ha explicat el diputat de Modernització i Contractació, Luis Martínez, qui ha assegurat que “a través de la innovació aplicada al servei de contractació hem fet passos molt importants que agiliten el funcionament de l’Administració per a ser més útils a la província. Ja vam fer un pas enorme amb la licitació electrònica i ara ho tornem a donar amb la compra d’innovació, que suposa trobar noves i millors maneres de fer les coses a través de la investigació i la innovació”.

Cal assenyalar que en la trobada tècnica de hui ha participat la responable tècnica del Servei de Contractació de la Diputació, M.ª Pilar *Batet.
La Diputació licita un contracte d’Associació per a la Innovació
L’experiència de la Diputació traslladada en aquesta trobada tècnica ha versat entorn de la licitació d’un contracte d’Associació per a la Innovació, possiblement el primer contracte d’aquesta naturalesa que es licita al nostre país. L’objecte de la contractació ha sigut l’adquisició d’una solució de telegestió per a enllumenat públic en 29 municipis de la Província, la seua integració en una plataforma *SmartVillages i la corresponent Oficina de Projecte amb funcions de Laboratori d’Innovació.

Els ajuntaments estalvien més de 14 milions d’euros

Un de les fites de l’aplicació de la innovació pública a la contractació per part de la Diputació ha sigut l’activació i manteniment de la Central de Contractació. Els beneficis de l’economia d’escala per als ajuntaments de la província des que va començar a licitar la Central de Contractació de la Diputació es fan patents en cada nou acord marc.
Així, des de la inclusió en 2011 del contracte elèctric a la Central de Contractació, la Diputació ha propiciat un estalvi de més de 18 milions d’euros als 134 dels 135 municipis castellonencs adherits a aquesta iniciativa. Aquesta eina informàtica que la institució provincial va posar en marxa a la fi de 2011 per a millorar la contractació pública dels ajuntaments compta amb l’adhesió de tots els municipis de la província a excepció de Vila-real.

Martínez ha explicat que “a més de facilitar serveis i contractes a uns preus més barats i amb una tramitació administrativa molt més avantatjosa, la Central de Contractació és un instrument que estan aprofitant alguns ajuntaments adherits per a negociar contractes més beneficiosos encara amb els seus proveïdors, tenint en compte que ja tenen un preu de mínims per a negociar gràcies als serveis que oferim”.

En utilitzar els beneficis de l’economia en escala, la Diputació ha pogut obtindre descomptes de un 5% fins més d’un 50% segons els serveis als quals s’han adherit els ajuntaments.

Una Diputació útil per a una província protagonista

Aquest important estalvi als ajuntaments de la província és fruit de la premissa d’eficiència en la gestió que el president Moliner ha introduït al funcionament del Govern Provincial. La disminució del pes de l’administració per a donar-li’l als pobles i l’augment de capacitat inversora de la Diputació compleix amb l’objectiu de, des de la Governança, ser més útils als *castellonesnes en forma de més i millors serveis, noves *infraerstructruas i multiplicant oportunitats.

Una gestió que ha contribuït al fet que la Diputació de Castelló compte actualment amb un excel·lent estat de salut financera permetent que es finance íntegrament amb recursos propis i execute el pressupost més inversor de la seua història, amb una estimació de 55 milions d’euros d’inversió en 2019.

Compartir