Gandia aplica la Renda Valenciana des de principis d’any

841

Aquest matí han comparegut en roda de premsa el regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, i la tècnica de Serveis Socials, Isabela Seguí, per a presentar balanç sobre la concessió de Rendes d’Inclusió a Gandia.

Cal recordar que l’actual Renda Valenciana d’inclusió (RVI) va nàixer de la mà de Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i va substituir a la denominada Renda Garantida de les anteriors legislatures. El seu objectiu és facilitar uns ingressos mínims a la ciutadania que es trobe en situació de vulnerabilitat.

González ha mostrat la seua satisfacció pel treball dut a terme en matèria social durant els últims anys. De fet, el nombre de treballadors i tècnics municipals en matèria social a l’Ajuntament de Gandia s’ha vist incrementat considerablement durant aquesta legislatura. Recordem que ahir mateix, va ser anunciada en roda de premsa la consolidació de quatre places de tècnics de Dependència.

Actualment, la Renda d’Inserció va des de 630 euros al mes, en el cas de famílies constituides per una sola persona, fins a 990 euros, en el cas de famílies de més de cinc membres. Aquesta renda va lligada a un complement de lloguer per a famílies que estiguen en risc de pèrdua d’habitatge.

“Ara mateix, hi ha 139 famílies de Gandia que ja estan cobrant la Renda Valenciana d’Inclusió. Durant els pròxims dies, 63 famílies més es posaran al dia del cobrament, les restants durant el mes de març tindran garantida la renda”, ha confirmat González.

Augmenta l’import i la duració

Com a novetat, la duració del cobrament de la Renda Valenciana d’Inserció ja no serà de sis mesos sinó de tres anys prorrogables, procurant una continuïtat en els ingressos d’aquestes famílies desfavorides. A més de la duració, també s’ha vist incrementat l’import de les ajudes a causa de la pujada del salari mínim interprofessional. “Aquesta mesura paralitza els desnonaments, evita mendicitat, és una manera d’evitar situacions de risc”, segons les paraules del regidor.

L’Ajuntament també està vetlant perquè les persones adjudicatàries complisquen amb les condicions d’accés a aquestes ajudes. S’estan fent visites domiciliàries per part de les treballadores socials de barri per a confirmar la vulnerabilitat de les famílies i evitar la picardia. També s’exigeix als beneficiaris complir amb la normes de convivència ciutadana. “Qualsevol tipus de delinqüència i les ocupacions il•legals d’habitatges són incompatibles amb la percepció de l’ajuda”, ha dit el regidor. Finalment, se’ls exigeix que estiguen en cerca activa d’ocupació. Com a contraprestació se’ls ofereix formar part de programes laborals inclusius com l’Incorpora’t, dut a terme al Grau. “No es tracta que una família cobre i que espere que l’Administració cobrisca les seues necessitats. Es tracta que l’Administració, mentre troben el lloc de treball, els facilite uns ingressos mínims i no acaben en situació de mendicitat”, ha posat l’accent Gonzalez.

Gandia, pionera en matèria social

Gandia sempre ha anat al capdavant en matèria social, de fet és la primera ciutat de tot el territori valencià a tramitar la Renda Valenciana d’Inclusió.

S’espera que a la fi de març ja s’hauran pagat les rendes que queden pendents. L’Ajuntament estudia la possibilitat d’ampliar el rang perquè, una vegada pagades totes les Rendes d’Inclusió, les ajudes municipals vagen destinades a altres persones que, encara tenint necessitats, no complien amb els requisits de la RVI.

Per la seua part, Seguí, igual que el regidor, ha mostrat la seua satisfacció per la gestió del seu departament. “No es tracta de dotar solament de recursos econòmics a les famílies; a més comporta un projecte d’inclusió social que es treballa conjuntament amb elles”. Seguí ha al•ludit a l’esforç realitzat i ha agraït la col•laboració d’altres departaments com a Padró i Registre de l’Ajuntament. “Ha sigut difícil, però ho hem tirat avant. En l’actualitat no hi ha llistes d’espera”.

Durant 2018, s’han sol•licitat 340 ajudes, de les quals 139 ja estan resoltes. Està previst el pagament de 63 dins de tres setmanes i la resta, abans de finals de març.
En l’actualitat, la renda mínima per a un membre és de 630 euros sense comptar els complements de lloguer o hipoteca i de pobresa energètica.

Una altra novetat és que a partir d’abril entrarà en vigor el complement d’ingressos mínims. D’aquesta manera, les persones que cobren una pensió no contributiva, que en l’actualitat és de 392 euros, també percebran un complement de 159 euros. També es veuran beneficiades les víctimes de violència de gènere que cobren 430 euros corresponents a la Renda Activa d’Inserció i que així també percebran un complement de 199 euros.

S’espera que per a 2020 totes les persones que, encara estant treballant el seu salari siga mínim, tinguen la possibilitat de complementar-lo amb aquesta prestació.
Per a sol•licitar la Renda d’Inclusió els interessats han d’acudir a qualsevol dels quatre centres socials de la nostra ciutat: Beniopa, Raval, Corea i Grau.

+

Compartir