El president de la Diputació, Javier Moliner, ha complit hui amb el seu compromís de deixar a zero el deute de la Diputació amb els bancs després de consolidar una trajectòria de set anys aplicant criteris d’eficàcia en la gestió que li ha permés aconseguir una reducció històrica. Així, mentre que quan Moliner va assumir la presidència de la Diputació aquesta tenia una càrrega financera de 13,5 milions d’euros entre pagament d’interessos i amortització dels 140 milions de deute que tenia llavors, ja abans d’acabar aquest 2018 aqueixa obligació amb els bancs serà nul·la.
Moliner ha iniciat hui al costat del tresorer de la Diputació i el diputat d’Hisenda, Salvador *Aguilella, la tramitació que permetrà la devolució de 18.761.148,18 euros de deute que mantenia el Govern Provincial fins al moment i que serà aprovada en el Ple Provincial aquest mateix mes de novembre.
És per això que el president ha assegurat que “assumim el compromís en 2011 d’intentar que els 140 milions d’euros de deute que la Diputació tenia i que suposaven sens dubte un llast a l’hora de planificar inversions als pobles, poder-la deixar a zero. Hui és un dia de felicitat, un dia de satisfacció del compromís complit en haver signat ja el decret per a poder cancel·lar aqueix deute, i permetre amb això que tots els diners puga destinar-se a inversions, a millorar els municipis, a generar oportunitats per a la gent, i a retornar alegria, il·lusió i orgull a la gent de la província de Castelló”.
Així, Moliner ha complit ja abans d’hora amb el compromís que havia assumit per a finalitzar la legislatura de deixar a zero el deute amb els bancs. I és que aquest treball iniciat per Moliner res més assumir la presidència del Govern Provincial no ha parat en tota la seua trajectòria, atès que ha mantingut ferma el seu compromís de no sol·licitar ni un sol préstec als bancs malgrat multiplicar la capacitat d’inversió de la Diputació.
Cal tindre en compte que en el primer pressupost aprovat sota la presidència de Javier Moliner, en 2012, es contemplaven per a retornar deute 13,5 milions d’euros dels més de 116 milions pressupostats, una xifra que ja va reduir en 2017 a 4.511.008,36 euros malgrat créixer el pressupost global fins més de 131 milions d’euros.
Després d’aquesta devolució anticipada, la Diputació ja no tindrà més despeses financeres per interessos de deute i només tindrà pendent compensar l’excés de finançament de l’Estat dels anys 2008 i 2009, fixat a nivell nacional.
Una Diputació útil per a una província protagonista
El Govern Provincial de Javier Moliner ha compaginat el continu exercici d’eficàcia en la gestió i la consegüent reducció del deute amb l’augment de la inversió en els municipis per a ajudar-los a prestar més i millors serveis als seus veïns.
Tant és així que el Govern Provincial ha continuat augmentant la inversió directa als municipis cada any, fins a superar en 2017 la xifra rècord de 42,7 milions d’euros i consolidar-se així com la institució que més inverteix en els municipis de la província.
D’igual manera, millorar cada any la ja excel·lent salut financera de la Diputació permet a la institució provincial complir amb una de les màximes instaurades per Moliner a l’hora de convertir a l’Administració en una aliada del teixit econòmic i social de la província, reduint al màxim el període mitjà de pagament a proveïdors fins a situar-lo en tot just huit dies, quan en 2011 era de fins a 40.
En definitiva, tal com ha exposat el president, “ser eficients en la gestió ens permet al Govern Provincial dedicar menys a pagar interessos i destinar cada vegada més recursos al que de debò importa, als 135 municipis de la província i a tots els veïns de la província de Castelló”.