La I Trobada ‘Turisme Comunitat Valenciana: Terrori Borja’ reuneix a milers de persones a Gandia

974

L’alcaldessa de Gandia i màxima representant en matèria de turisme de la ciutat, Diana Morant, acompanyada per la vicealcaldessa, Lorena Milvaques; membres de la corporació i integrants de la Mesa de Turisme de Gandia, han exercit d’amfitrions a la I Trobada “Turisme Comunitat Valenciana: Territori Borja”, emmarcat en el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gandia i l’Agència Valenciana del Turisme per a comercialitzar la Ruta dels Borja”. Una iniciativa que s’ha celebrat a Gandia dins dels actes de la Fira i Festes.

Els actes programats durant la jornada han comptat amb la participació d’alcaldes i representants dels municipis que conformen el “Territori Borja”. Durant la jornada, els assistents han realitzat una visita guiada teatralitzada al Palau Ducal per posteriorment visitar el mercat Renaixentista Territori Borja instal•lat durant la Fira i Festes a la plaça de l’Escola Pia.
En aquesta part del recorregut, els representants municipals han pogut conéixer les accions turístiques posades en marxa dins del projecte turístic “Territori Borja”, impulsat per Turisme Comunitat Valenciana en col·laboració amb el departament de turisme de l’Ajuntament de Gandia.

Un espai que posa en valor el llegat cultural i patrimonial que els Borja van suposar per a la ciutat i que utilitza les noves tecnologies dins de l’aposta pel turisme intel·ligent, com ara l’aplicació mòbil ‘Territori Borja’, que té l’objectiu de difondre i posicionar aquest producte cultural i donar a conéixer aquesta família; les ulleres 3D amb les quals es pot realitzar un recorregut pel Palau i l’Alqueria del Duc; i l’aplicació turística que sota el títol ‘Gandia Tour and Play’, que dóna a conéixer espais com el Palau Ducal, la Col·legiata, la Cova del Parpalló o l’Auir mitjançant el joc.

La jornada ha conclòs amb l’acte institucional que s’ha celebrat al claustre de l’antiga universitat i que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

L’alcaldessa de Gandia i màxima representant en matèria turística de la ciutat, Diana Morant, ha dirigit unes paraules als presents on ha destacat que la història dels Borja a Gandia es remunta a l’any 1485, quan Rodrigo Borgia (futur papa Alexandre VI), va adquirir el Ducat de Gandia per al seu fill Pere Lluís de Borja, el qual es convertiria en el primer Duc Borja de Gandia. “Un ducat que canviaria per sempre l’esdevenir de la nostra ciutat i també de la comarca” va afirmar Morant.

“Gandia, que és la ciutat dels Clàssics, de March, Martorell i Corella, s’impulsa més encara amb l’arribada dels Borja. Amb ells i a través d’ells, aquesta vila viurà un joiós renaixement cultural, patrimonial, artístic i econòmic. Totes les connexions vaticanes i europees van permetre transformar el Ducat de Gandia en una cort de riquesa i de cultura lligada al negoci de la canya de sucre, al poder polític nacional i al mecenatge del llavors considerada la primera casa senyorial valenciana, una de les grans entre els nobles del seu temps” va declarar l’alcaldessa qui afegia que “A Gandia l’esperit borgià encara batega per cada cantonada. Ens trobem al claustre de l’Escola Pia, un edifici singularment borgià perquè aquí el nostre patró va impulsar el col·legi de Sant Sebastià per educar els xiquets moriscos, un centre que posteriorment es va convertir en una universitat: la primera universitat jesuïta del món”.

“Les ciutats que estem hui ací representades presumim d’herència i bagatge borgians i ens sentim orgullosos de pertànyer al “Territori Borja”: un projecte impulsat per les ciutats amb la cobertura de Turisme Comunitat Valenciana que vertebra la nostra història i es configura com una oportunitat per al turisme. Un projecte que, a més, dibuixa una apassionant ruta que cus els municipis borgians valencians per donar visibilitat al seu llegat i projectar-lo al món”.

“Totes les ciutats que conformen el Territori Borja podem sentir-nos afortunades perquè comptem amb administracions que creuen que es pot revolucionar el turisme enaltint l’essència, la cultura i la història dels pobles. Hui, les ciutats Borja valencianes ens hem unit per fer una crida d’orgull per les arrels borgianes que compartim. La nostra responsabilitat està en preservar la nostra història, la nostra cultura, la nostra identitat, i ser fidels hereus del llegat borgià, respectar-lo, dignificar-lo, cuidar-lo i projectar-lo al món” va finalitzar Diana Morant.

Per la seua banda, Francesc Colomer ha reivindicat que “l’afecte transforma les coses i converteix els recursos en productes, convertint l’anonimat en reconeixement. L’afecte és molt important per governar i fer política turística” “Hui estem ací per compartir la nostra motivació per construir, projectar i dignificar un producte que no és fictici sinó que té una història com és el Territori Borja”.

Per finalitzar la seua intervenció, el secretari autonòmic de Turisme ha incidit que “en un món global, els municipis no poden anar per lliure. El mercat turístic és complex i només posant en valor el nostre carisma i la nostra millor versió aconseguirem seduir i enlluernar a nous públics i mercats. Aquest és un territori que no només té són i platja sinó que està carregat de relat històric espectacular amb derivades que hem de seguir construint”.

Compartir