La Diputació de València inaugura el tercer Feminari, la cita amb el feminisme que es celebra cada any a València

1221

La iniciativa va sorgir fa dos anys amb l’objectiu d’obrir un fòrum social en el qual es debateren els reptes de les dones en el segle XXI. Hui el Feminari de la Diputació de València és un congrés d’àmbit nacional consolidat, que dóna veu al feminisme i “retorna a València el seu protagonisme i lideratge en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats”. Així s’ha expressat el president de la corporació, Jorge Rodríguez, durant la inauguració de la tercera edició del Feminario.

Rodríguez no ha passat per alt la notícia del dia i segurament de l’any, i en el seu discurs d’obertura del congrés ha manifestat que “del canvi de govern a Espanya esperem molt, i entre les coses que esperem es troba una nova mirada que incloga per fi la Igualtat en l’agenda política”. En opinió del president de la Diputació, “de res serveix un pacte d’Estat contra la violència masclista si no existeix darrere una dotació econòmica necessària per a engegar-ho”.

El màxim responsable de la corporació provincial ha destacat l’aposta real de la Diputació per eixa igualtat d’oportunitats entre homes i dones, “amb una dotació econòmica amb la qual, entre altres, hem aconseguit activar el primer pla d’igualtat en la història de la institució; ajudar als municipis a engegar els seus propis plans d’igualtat; crear la xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere; impulsar la major presència de les dones en l’esport i col·laborar amb 50 mesures en el Pacte Autonòmic contra la Violència de Gènere”.

Per a Rodríguez, “aquest Feminari és la guinda al treball que realitza l’àrea que dirigeix Isabel García, i ens convida a reflexionar sobre el camí que estem recorrent en matèria d’Igualtat”. Eixa és l’essència d’aquest congrés en clau nacional, “buscar les claus per a fer front als reptes de les dones en el segle XXI”, com recorda la madrina de l’esdeveniment, Amelia Valcárcel, que defensa que “cal tenir el feminisme entre les prioritats educatives de l’Estat, alguna cosa que no ha succeït fins al moment”.

Veus del feminisme

Per la Petxina han desfilat aquest divendres algunes de les veus més reconegudes del feminisme, des de la pròpia Valcárcel, catedràtica de Filosofia de la UNED, fins a la periodista i escriptora Sandra Barneda, la filòloga Eulàlia Lledó, la cineasta Claudia Reig o la policia local i coordinadora del Grup GAMMA d’atenció a les víctimes de violència de gènere, Estefanía Navarrete.

I per descomptat Isabel García, diputada de Joventut, Esports i Igualtat i promotora d’aquest Feminari que ha retornat a València la seua tradició feminista. “Aquesta és la nostra manera de reconèixer el treball històric de les feministes valencianes”, ha assenyalat la diputada, que ha deixat clar que aquest projecte “va nàixer amb vocació de quedar-se més enllà d’aquest govern”.

García ha insistit en l’impuls de l’ona del 8 de març per a “reafirmar-nos en la nostra aposta per la Igualtat” i ha instat a “recarregar bateries perquè encara no hem aconseguit res però estem més prop de fer-ho”. La responsable d’Igualtat de la Diputació ha acabat la seua intervenció dirigint-se a les més de 500 persones que omplien la sala del complex esportiu i cultural La Petxina: “Seguim cridant amigues, perquè açò ja no ho para ningú”.

Per la seua banda, la periodista i escriptora Sandra Barneda, que ha trobat a faltar més presència masculina en l’aforament, ha assegurat que “açò no és una moda; les dones es van llevar la màscara fa molt temps i hem de seguir aportant el nostre gra d’arena per a construir una societat més igualitària”. La popular presentadora de televisió ha analitzat en la seua intervenció en el Feminari l’existència de sexisme en els mitjans de comunicació i les alternatives existents per a poder canviar les coses.

Una altra de les ponents és la policia local i coordinadora del Grup GAMMA, Estefania Navarrete, que ha considerat aquest congrés “una iniciativa necessària, un espai de debat al que hem d’acostar-nos les treballadores i treballadors públics per a conèixer millor el fenomen del feminisme i la Igualtat i disposar de majors eines a l’hora de dur a terme el nostre treball. Navarrete donarà a conèixer aquest dissabte la tasca que desenvolupa el Grup GAMMA en la protecció de víctimes de la violència masclista.

Compartir