La música tradicional valenciana dels segles XIX i XX torna a Aladia gracies a la Diputació de València

1361

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha participat en la inauguració de la primera trobada musical i gastronòmica d’Aldaia, sota el títol ‘Per a l’Orelleta’. En concret, Rodríguez ha presentat, al costat de l’alcalde de la localitat, Guillermo Luján, i la diputada Conxa García, el llibre ‘Música Tradicional d’Aldaia’, en l’edició i difusió del qual ha col·laborat la Diputació amb una aportació de 25.000 euros.

La Diputació de València ha concedit a l’Ajuntament d’Aldaia aquesta subvenció per a impulsar el projecte d’Antonio Andrés i Carles Pitarch, autors d’aquesta obra que contribueix a la recuperació de la música tradicional valenciana. “Aquesta iniciativa serveix per a reforçar els treballs de recerca sobre el cancioner popular valencià de finals del segle XIX i el segle XX”, ha destacat el president de la Diputació, que anima a tots els municipis a “no perdre la seua cultura musical”.

Aldaia, amb una important tradició musical, s’ha proposat recuperar la música popular i les lletres de la cançó tradicional valenciana, així com estudiar els seus orígens i evitar amb açò la pèrdua d’un “gran tresor patrimonial”, com explica l’alcalde, Guillermo Luján, que ha tramitat l’ajuda a través de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Aldaia.

El treball de recuperació del patrimoni oral i cultural del cancioner tradicional valencià, a càrrec d’Andrés i Pitarch, ha consistit en “recopilar un important patrimoni de cants i melodies populars, conservats per diferents generacions de veïns d’Aldaia”, segons els propis autors. El projecte inclou un llibre i un CD, i es classifica en cants religiosos, cants profans, música infantil i música de joventut i edat adulta.

Amb aquestes subvencions, la corporació provincial segueix protegint el patrimoni cultural valencià, en aquest cas el musical. Aldaia, per la seua banda, ha inclòs la presentació d’aquest cancioner en el programa de la seua primera trobada musical i gastronòmic, que es perllongarà fins a diumenge que ve en el municipi de l’Horta, amb actuacions de grups de danses, presentació de discos, degustacions gastronòmiques i un homenatge per a recuperar la memòria musical del valencià Pasqual Fuentes, una iniciativa en la qual també ha col·laborat la Diputació.

Compartir