Rosa Pérez Garijo participa en el Fòrum de debat de la UV sobre ‘Les fosses de la vergonya’

1095

La diputada de l’àrea d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, participa demà dimecres 23 de maig en el Fòrum de Debats de la Universitat de València, que se celebra en el Centre Cultural La Nau, en una taula redona titulada “Les fosses de la vergonya” amb l’objectiu de reivindicar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista. L’entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.

La vicepresidenta 4ª de la Diputació de València estarà acompanyada per l’arqueòleg i director de l’Associació Científica ArqueoAntro, Miguel Mezquida, i Juan Luis Porcar, del grup per la recerca de la Memòria Històrica de Castelló. L’acte a més, serà presentat per l’escriptor Alfons Cervera.

Aquestes jornades serveixen per a reunir a familiars i associacions que han lluitat i lluiten per l’exhumació de les víctimes soterrades en fosses.

La Diputació, compromesa amb la Memòria Històrica

La Diputació de València des de l’àrea que dirigeix la diputada d’Inclusió Social, Memòria Històrica i Teatres, Rosa Pérez Garijo, ha dut a terme diverses línies d’actuació en la seua aposta pels principis de debò, justícia i reparació reconeguts pel dret internacional vinculat als drets humans.

“Per a la Diputació de València és molt important recordar no tan sols què va passar i com va passar, sinó també traure de l’oblit a tots els ciutadans i ciutadanes que es van oposar activament a aquest règim dictatorial i que, en moltes ocasions, van patir la seua repressió”, ha destacat la responsable de l’àrea de Memòria Històrica, Pérez Garijo.

Així mateix la tasca de la Diputació tracta de valorar i recuperar la Memòria amb majúscules d’aquests ciutadans i ciutadanes amb accions destinades a obtenir el compliment dels principis de debò, justícia i reparació, estiguen acompanyades sempre de la dignificació de les víctimes.

Els pressupostos destinats per la Diputació a aquesta àrea des de la seua creació han anat augmentant progressivament des dels 356.000 euros en 2016, als 626.000 euros en 2018.

Així doncs, amb les seues disponibilitats pressupostàries i els seus recursos humans la delegació de Memòria Històrica engega una sèrie de programes i actuacions, combinant actuacions puntuals, com unes altres de major recorregut temporal.

Programes i actuacions de Memòria Històrica

Alguns dels programes que duu a terme la Diputació des de la delegació de Memòria Històrica són ‘Memòria a l’escola’ destinat a sensibilitzar a l’alumnat de secundària sobre la repressió sistemàtica exercida pel franquisme. ‘Memòria a l’escola’ distribueix als centres de secundària de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la conselleria d’Educació, el documental “Fills del Silenci”. Aquesta iniciativa dóna a conéixer el període de la guerra civil i la dictadura als més joves amb el documental i la corresponent unitat didàctica.

Una altra de les accions que duu a terme l’àrea de Memòria Històrica és el de ‘La Memòria a la biblioteca’ un programa que acumula premis nacionals que el seu objectiu és promoure el coneixement sobre el període bèl·lic i la posterior repressió franquista. ‘Memòria a la biblioteca acosta a 96 municipis de la província de València 700 llibres, novel·les gràfiques i material audiovisual.

Cada municipi ha rebut un mínim de nou dels títols seleccionats per a aquesta campanya. Amb la intenció d’evitar duplicats, no tots els municipis reben els mateixos títols, sinó que l’enviament s’adequa segons les obres que cada institució posseeix ja en la seua pròpia col·lecció. Així mateix, l’adhesió a aquest projecte manca de cost per als ajuntaments i biblioteques.

Sobre aquestes línies, la delegació de Memòria Històrica ha obert recentment la convocatòria per a la realització de projectes de recuperació de la Memòria Històrica en la província de València 2018. Ajudes que, en total, aconsegueixen els 420.000 euros i que ja poden sol·licitar els ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre de la província de València, després d’haver sigut publicades en el Butlletí Oficial de la Província (BOP).

Les bases amb la informació de les subvencions a ajuntaments, mancomunitats i entitats i associacions sense ànim de lucre, estan en el Butlletí Oficial de la Província i estaran obertes fins al pròxim 9 de juny.

Compartir