Hibisc de Síria, Pi Blanc, Mèlia o Xicandra són algunes de les espècies arbòries que estan en el jardí del Complex Educatiu Misericòrdia, a València. Un rètol de fusta les identifica gràcies al projecte ‘Arboretum Misericòrdia’, un treball que han dut a terme els alumnes de “Trabajos de Carpintería y Muebles” de FP Adaptada Nuestra Señora de la Misericòrdia, dependent de la Diputació de València, i el departament de Tecnologia de l’IES número 26 Misericòrdia, tots dos centres integrats en el complex.
La diputada de Benestar Social i Educació, Mercedes Berenguer, ha assistit aquest dilluns a la presentació del projecte. “L’educació no consisteix solament en anar a classe, també implica socialitzar-se i adquirir valors com la cura del medi ambient”, ha dit Berenguer, qui ha animat als alumnes “a no perdre mai la curiositat i les ganes d’aprendre”.
Ells, els estudiants del programa formatiu de qualificació bàsica, PCFB, “Treballs de Fusteria i Mobles”, han obert l’acte agraint la col·laboració d’experts i professors a l’hora de dur a terme un projecte en el qual s’han bolcat i que esperen “siga útil a la resta de l’alumnat i als visitants del complex”.
L’activitat, que s’inscriu dins del marc de la innovació educativa, utilitza la metodologia aprenentatge-servei com a estratègia didàctic-metodològica nuclear per a l’aprenentatge escolar, combinant l’adquisició de competències, habilitats, actituds i valors amb el compromís social.
“Tenim un patrimoni arbori molt ric que és un bon instrument pedagògic. Ací els alumnes ixen a dibuixar les espècies, les analitzen i, amb aquest projecte, ajuden a conservar-les i a identificar-les perquè tots puguem apreciar-les més”, ha explicat Ferran Gandia, professor d’IES 26 Misericòrdia. Gandia ha acompanyat als alumnes en el procés de recerca juntament amb Armand Paz, expert arborícola, i José Plumed, tècnic del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Entre els objectius del programa estan “el motivar als alumnes per a aprendre, sensibilitzar-los cap al respecte i cura del medi ambient i fomentar la col·laboració entre els diferents centres del complex educatiu”. A eixa col·laboració s’ha referit Octavio Sanchis, director de l’IES 26 Misericòrdia. “Esperem que aquest siga un camí en ascens en el qual, colze a colze, puguem realitzar projectes tan inspiradors per als alumnes com aquest”.
El jardí on s’ha dut a terme el projecte forma part del Complex Educatiu Misericòrdia, les instal·lacions del qual tenen el seu origen en l’antiga Casa de la Misericòrdia que depenia de la Diputació de València. La corporació manté allí el Centre Ocupacional i el Centre de Formació Professional Adaptada Nuestra Señora de la Misericordia. També estan integrats en el complex l’IES 26 Misericòrdia, el CIPFP Misericòrdia, la seu de la UNED a València i el Centre Específic d’Educació a Distància de la Comunitat Valenciana. Tots han aportat el seu granet d’arena al projecte Arboretum Misericordia