S’estrena a Llíria amb el recolzament de la Diputació el sistema Life Recypack per a la recollida selectiva de residus comercials

1055

El sistema Life Recypack de recollida selectiva dels residus plàstics comercials s’estrena a Llíria de la mà de la Diputació de València. Amb aquesta iniciativa, la localitat del Camp del Túria durà a terme la recollida porta a porta dels plàstics generats per 150 comerços del municipi i que posteriorment seran transformats en matèria prima per a la fabricació de mobiliari urbà, nous embalatges comercials o palets plàstics.

Aquest nou model de gestió de residus comercials forma part del projecte europeu Life Recypack en el que la Diputació participa com a soci i que té com objectiu el desenvolupament d’un nou sistema de tractament d’aquest tipus de residus a les comarques valencianes. L’activitat pilot d’aquest sistema s’ha presentat a Llíria amb el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcalde de Llíria, Manolo Civera, junt amb Aurelio Lázaro, de l’Institut tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) que coordina el projecte, Cristina Monge, secretaria general de l’Associació Valenciana d’empreses del plàstic, i altres representants del sector.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat que la iniciativa “tracta de donar eixida a problemes quotidians de la ciutadania, i els plàstics voluminosos son uns residus importants”. “A través d’aquest projecte el que busquem és reintroduir-los en un model d’economia circular. El que volem és que els nostres residus tinguen valor ‘per se’ per a tornar a fer, amb ells, i donar-los utilitat amb la fabricació de mobiliari urbà, per exemple”, ha afegit.

L’alcalde de Llíria, Manolo Civera, ha assenyalat que aquest projecte implica “realment a tot el teixit social, tant les empreses, el món del comerç a través de la Federació del Comerç de Llíria, i els hàbits que hem d’anar canviant tots com a ciutadans. És un camí que hem de recórrer junts en aquesta iniciativa tan interessant”.

El representant d’Aimplast, Aurelio Lázaro, entitat coordinadora del projecte, ha explicat que “aquesta iniciativa vol demostrar la capacitat de reciclatge dels residus plàstics comercials”, i ha detallat que mitjançant “el disseny d’un sistema logístic específic mostrem que paga la pena tractar aquests plàstics d’una manera específica, perquè així aconseguim valoritzar-los i que no es perden com ocorre actualment al ajuntar-los amb residus d’una molt pitjor qualitat”.

Llíria constitueix, a més, la primera parada d’un projecte que té com objectiu extrapolar aquest model de gestió de les deixalles plàstiques comercials a 250 ciutats europees.

Campanya de recollida ‘porta a porta’ als comerços

Un dels principals generadors de residus plàstics comercials a les ciutats són els comerços menuts. Els establiments no disposen de sistemes de recollida selectiva per a aquest tipus de residus plàstics i acaben sent abocats als contenidors de residus domèstics, la qual cosa impossibilita el seu reciclatge i provoca que aquests materials acaben als abocadors.

Els comerços que estiguen interessats en participar amb el nou model Life Recypack podran fer-ho de mantera gratuïta. Solament hauran de sol·licitar la instal·lació d’un xicotet contenidor on podran dipositar els residus que seran retirats pels serveis municipals de recollida.

Els objectius d’aquesta campanya són la transformació dels residus comercials en recursos per al mateix entorn urbà; reduir la generació de residus i facilitar la seua reutilització; reduir el consum de matèries primeres d’origen natural; implicar al menut comerç en la correcta gestió dels residus; i sensibilitzar als consumidors sobre el desenvolupament d’hàbits de compra sostenibles.

A més, aquest nou sistema de gestió dels recursos plàstics ofereix diversos beneficis per als comerços col·laboradors com són la millora de la imatge de l’establiment, tant davant dels clients com dels proveïdors i treballadors; la distinció del negoci amb el reconeixement ‘sostenible-Recypack’; la reducció dels costos de gestió dels residus amb punts per a la reducció de la taxa; la participació en la campanya de comunicació del projecte; i la promoció de la compra en els comerços menuts front a les grans superfícies.

Life Recypack: economia circular amb els residus comercials

Els actuals models de gestió de residus no estan adaptats als que es produeixen durant l’activitat comercial i que s’estima que representen el 21 % del total de residus urbans generats. Aquesta deficiència en la gestió provoca que es perden matèries primeres, la saturació dels contenidors, l’abandonament d’aquests residus a la via pública, així com problemes en el funcionament de les plantes de tractament i vessaments il·legals.

L’adequada gestió del plàstic comercial pot constituir una solució innovadora que comporte la finalització de considerar aquests materials com a residus. Això permetria l’obtenció de matèries primeres de segona generació, a més de la reducció en el consum de recursos naturals.

Aquest és el problema mediambiental al que es dirigeix el projecte Life Recypack en el que col·labora la Diputació i on s’emmarca la iniciativa pilot de Llíria per a la recollida de plàstic comercial, polietilè (PE) i poliestirè expandit (EPS), i augmentar el seu reciclatge.

En el marc d’aquest projecte s’han detectat quatre grans generadors d’aquests residus: les grans superfícies, els comerços urbans, les cadenes de distribució i els instal·ladors PYMES. Aquests són els actors sobre els que es va a treballar des de Life Recypack per a intentar desenvolupar nous models de gestió dels residus plàstics.

La Comissió Europea, en el marc del programa europeu LIFE Medi Ambient, ha seleccionat el projecte RECYPACK per al seu cofinançament i li ha atorgant un pressupost de 984.466 euros, dels quals el 57 % serà l’aportació de la CE, fins a un màxim de 566. 323 euros, per als 30 mesos d’execució del projecte, que començarà l’1/10/2017 i durarà fins al 31/03/2020.

Compartir