L’Ajuntament de Castelló i el Govern romanés analitzen la integració de la immigració a Castelló

812

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha rebut hui en l’Ajuntament a la ministra delegada per a les Relacions amb els Romanesos en l’Exterior, Natalia-Elena Intotero, qui està visitant a la comunitat romanesa de Castelló, la segona més rellevant de l’Estat, després de la de Madrid. Marco ha estat acompanyada per la vicealcaldessa, Ali Brancal, i portaveus i regidors de totos els grups municipals. També ha estat present el cap del Consolat de Romania a Castelló, Dragos Tigau.

En la reunió, Marco i Intotero han analitzat el nivell d’integració dels nacionals romanesos a Castelló. “Els romanesos que van decidir emprendre una nova vida en la nostra ciutat són uns castellonencs més, plenament integrats i que han sigut part activa en el creixement i en el desenvolupament de Castelló dels últims anys”, apunta l’alcaldessa.

La comunitat romanesa va començar a arribar a Castelló a mitjan dècada dels noranta, atreta pel dinamisme econòmic i laboral de la capital de la Plana, i als pocs anys ja s’havia convertit en la colònia estrangera més important de la ciutat. La crisi econòmica de 2008 va propiciar el retorn de bona part de romanesos al seu país d’origen, encara que segueix sent la més nombrosa. Les dades ho avalen: dels 29.506 ciutadans estrangers inscrits en l’Institut de la Seguretat Social en la província de Castelló, 15.944 són d’origen romanés. D’aqueixa xifra, 11.364 estan inscrits en el règim general, 2.056 en el d’empleades de la llar i 1.703 són autònoms.

En el transcurs de la reunió també s’han abordat altres assumptes d’interès per a les dues parts, com el desenvolupament de cursos sobre llengua, cultura i civilització romanesa (LCCR) en els col•legis de Castelló. Els cursos estan dirigit a tots els nivells, però especialment els primària i secundària. Els programes d’estudi, els llibres didàctics i altres materials d’ensenyament estan proporcionats per l’Institut de la Llengua Romanesa de Romania. El curs està impartit per professors romanesos amb grau de batxiller en humanitats, la seua selecció i pagament correspon al Ministeri d’Educació, Investigació i Joventut romanés, a través de l’Institut de la Llengua Romanesa.

Intotero ja havia visitat la ciutat de Castelló fa uns anys, quan ocupava el càrrec de secretària d’Estat del Ministeri d’Afers exteriors, i era l’encarregada de coordinar els processos electorals en els quals participaven ciutadans originaris de Romania.

Compartir