Vila-real tanca 2017 amb 110 delictes contra la seguretat viària i 186 denúncies per consum de drogues i alcohol al volant

1458
ajuntament vila-real policia local balanc controls drogues alcohol

La Policia Local de Vila-real ha tancat l’any 2017 amb prop de 300 casos de consum d’alcohol i drogues al volant, 110 d’ells catalogats com a delicte i la resta liquidats amb una denúncia administrativa.

La regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Silvia Gómez, i l’intendent cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, han fet balanç dels controls d’alcohol i drogues realitzats a conductors i han desglossat les dades resultants.

S’han produït 110 delictes contra la seguretat viària, és a dir, després de comprovar que superen amb escreix els nivells permesos, aquestes persones són derivades a un judici ràpid com a investigats”, explica Gómez. En total, d’aquestes 110 denúncies, 98 d’elles han sigut per alcoholèmia (superant el límit de 0,60), set d’elles per negar-se a realitzar-se el test, dues per drogues (quan queda acreditat que la persona té serioses dificultats per a circular) tres per conducció temerària i nou per no tenir permís de conduir.

D’altra banda, els agents han practicat nombrosos controls de drogues i alcohol als conductors, que han donat com a resultat 110 denúncies administratives per donar positiu en consum de drogues i 76 per consum d’alcohol. De les denúncies interposades per drogues, es dedueix que el 39,7% són per consum de cocaïna; el 46,9% per cànnabis; el 3,6% per opiacis i el 9,6% per conduir sota els efectes de les anfetamines.

Parlem de resultats superiors al 2016, ja que en 2017 s’han incrementat els controls nocturns”, indica Gómez, qui assenyala que els delictes contra la seguretat viària han augmentat en 47 i les denúncies administratives per alcohol són 43 més que en 2016. Tan sols descendeix en vuit el nombre de denúncies administratives per drogues.

Per la seua banda, Nieto assegura que “aquestes dades no només són el resultat de les campanyes conjuntes i pròpies de cap de setmana, Nadal o Setmana Santa, sinó que s’incideix molt en els controls nocturns i en un altre tipus de controls que es realitzen quan es detecta la necessitat, per exemple, quan es produeix un accident de trànsit, siga amb o sense ferits”. Així, explica que “davant un accident sense ferits, es realitza un test d’alcoholèmia, mentre que si hi ha ferits, a més del d’alcohol realitzem un de drogues, amb una simple mostra de saliva, encara que en tots dos casos s’ofereix també l’opció de contrastar els resultats amb una segona prova més exhaustiva”. No obstant açò, tal com indica el responsable del cos policial, “pràcticament ningú recorre els resultats” i destaca que en la majoria dels casos, el perfil respon al d’home d’entre 25 i 35 anys.

Les penes per conduir sota els efectes de l’alcohol són de 500 euros, excepte que ja haguera sigut sancionat l’any immediatament anterior per excedir la taxa d’alcohol permesa, així com al que circule amb una taxa que supere el doble de la permesa, en aquest cas seran 1.000 euros. La mateixa quantitat (1.000 €) abonarà qui es negue a efectuar la prova d’alcohol o drogues, igual que la multa per consumir drogues al volant. A més, se suma la retirada de punts, que va des dels quatre als sis, de manera automàtica.

Volem que els veïns es mentalitzen que una conducció segura exigeix tolerància 0 a aquest tipus de conductes i que sàpien que tant les drogues, com l’alcohol, han de ser evitades fins i tot per a anar a peu”, assenyala Gómez, qui assegura que “anem a seguir en la mateixa línia d’intensificar els controls” i recorda que “l’objectiu mai és recaptar, sinó evitar accidents i morts innecessàries”.